Hvis man fjerner alle udenlandsk inspirerede restauranter (amerikanske og italienske), står man tilbage med tipico-restauranter, som serverer en tallerken mad for 3-4 dollars.
Standardkød her er kylling. Eller det vil sige … kylling er faktisk ikke kød. Man kan tit vælge mellem pollo (som betyder kylling) og carne (som betyder kød og som udgangspunkt er oksekød). Det gør til gengæld ikke noget, at kylling er lidt overrepræsenteret, for panamansk kylling er altid vildt lækker: mør, saftig og virkelig velsmagende. Måske er det majskyllinger, som jo så desværre ikke har det så godt. Hvis det ikke er majskyllinger, burde vi virkelig lære at opdrætte/tilberede kylling på samme måde i Danmark.
Ris er standardtilbehøret. Salat som tilbehør er altid tomat og agurk i eddikedressing. Kartoffelsalat kan man også få som tilbehør – og så selvfølgelig bønner og ikke mindst pomfritter. Og lige en enkelt skive stegt madbanan på sidelinjen. Brød er også en mulighed. Men det er så det. Sådan er almindelig panamansk mad.
Her er en af de bedre tallerkner med bønner i skålen, friteret fisk bagved og en skive banan bag risen til højre:
Når vi bestiller salat – i håbet om at spise lidt sundt – er der altid masser af icebergsalat og dressing:
Man kan sagtens komme ud for både at få dressing/mayo, ketchup og sennep på, så det hele er smurt virkelig godt ind.
På tipico-restauranterne er der ingen menukort. Nogle steder er kantineagtige, hvor man kan se, hvad man kan vælge imellem. Men ellers får man bare mundtligt at vide, hvilke 3-4 retter der er at vælge imellem: Vil du have kylling, suppe, fisk eller kød?