Jeg kan huske en samtale, jeg havde med min første rigtige kæreste, da jeg var 14 år gammel (for kun 18 år siden). Den handlede om personlighed og præsentation over for andre – et punkt, hvor vi var stærke modsætninger.
Hans tilgang var “oppefra”: Han var åben, snakkende, drillende og en lille smule pralende eller overdrivende i sin præsentation af sig selv – så kunne han altid efterfølgende trække lidt i land, hvis det var nødvendigt. Under alle omstændigheder havde han så opnået en lang række fordele: kontakt med de nye mennesker, han stod over for, og opmærksomhed fra dem, et godt og livligt førstehåndsindtryk, måske umiddelbart en højere karakter i skolen, og adgang til noget, han ellers ikke ville have fået adgang til.
Min tilgang var “nedefra”: Jeg fandt det naturligt at underspille, være tilbageholdende og se folk og situationen an, før jeg selv åbnede munden – og så skulle den endelig ikke åbnes for meget. På den måde kunne jeg altid senere overraske positivt med mine evner eller min viden, fordi folk som udgangspunkt havde sat mig ret lavt. Det føltes rart for mig at overraske positivt; omvendt var der ikke noget mere pinligt end at skuffe.
Mon ikke vi begge har fortsat levevisen lige siden?
Jeg opdagede for et par dage siden, at jeg stadig er tryggest ved at tage tingene nedefra og skabe projekter i al hemmelighed og ydmyghed. Jeg er nemlig med stor iver ved at skrive en bog om de hyppigste danske stavefejl, og Thomas og jeg reflekterede lidt over pointen med bogen: målgruppe, formål, længde, illustrationer eller ej osv. Én ting sagde jeg helt klart: Jeg skrev i hvert fald ikke bogen for at tjene penge – jeg ville bare så gerne ud med alle de idéer, der fylder inde i mit hoved. Men et par timer efter vendte jeg tilbage med et kontraudsagn: Jeg ville faktisk enormt gerne tjene penge på den, og det ville være en drøm at få en passiv indtægt på den måde. Det var svært at sige – så svært, at jeg end ikke selv var bevidst om det til at starte med. Det forpligter jo at sætte sig et mål. Folk vil spørge undervejs, hvordan det går med bogen. Efter udgivelsen vil man konkludere, at den ikke blev en succes, medmindre den tjener det ind, som jeg har ytret ønske om. Min bog kan altså blive en taberbog, og jeg en taberforfatter. Eller hvad?
Hvis jeg skriver den i al hemmelighed, udgiver den selv, går diskret med dørene og bare observerer, hvor mange eksemplarer bogen bliver solgt i, og siger “Aha” til tallet, er der jo ingen, der kan komme efter mig, og jeg bevarer med garanti min stolthed. For jeg udgav jo bare bogen for sjov i min fritid. Men hvad skal jeg med den stolthed?
Lad det hermed være sagt:
Jeg vil udgive en kort, præcis, humoristisk og lærerig toilet-/mandelgavebog om sjove og mærkelige hyppige stavefejl, og jeg håber, jeg kommer til at tjene fedt på den!
I er velkomne til at spørge, hvordan det går med den – så kan det også være, den rent faktisk bliver til virkelighed, og at jeg selv tager den alvorligt som arbejde og ikke som et fritidsprojekt. Man skriver altså ikke faglige bøger i sin fritid, uanset hvor små og sjove de så end er.
Anne
Jeg GLÆDER mig til at læse din bog. 😀